Dag maart, hallo april

Wauw, wat is de maand maart voorbij gevlogen zeg! De maand waarin ik een geplande 30 kilometer al na 15 kilometer afkapte, 3 wedstrijden liep, mijn langste duurloop in diepvries-temperaturen voltooide… Al met al een mooie maand om op terug te kijken!

Sterker worden door falen

Het eerste weekend van maart stond er 30km op de planning, maar na 15km gooide ik de handdoek in de ring. Ik was al vanaf de start misselijk en dit werd helaas alleen maar erger in plaats van minder. Maar ook hier kun je weer van leren natuurlijk. Enerzijds heb ik het toch nog 15km volgehouden, anderzijds weet ik dat ik goed moet opletten wat ik de avond ervoor eet, mijn lijf reageert nogal op eten…

Feest in Den Haag

Vervolgens ging de focus vooruit, naar de CPC Loop. Dat was gaaf! Ik heb echt enorm genoten van de wedstrijd, het parcours, de gezelligheid en de hele sfeer die overal hing.  Het verslag dat ik hier over schreef kun je hier teruglezen. Ik heb mezelf nu wel voorgenomen om niet tot volgend jaar maart te wachten om terug naar Den Haag te gaan, vóór de zomer wil ik er toch echt weer naar toe!

Diepvriesrondje

Wie verwacht er half maart nog (gevoels)temperaturen van -15? Nou, ik niet in elk geval! En als je dan ook nog 32 kilometer op de planning hebt, is het niet heel aantrekkelijk om er op uit te trekken… Gelukkig hadden Annemieke en ik al contact met elkaar, en besloten we dit samen te gaan doen. Ja het was bij tijd en wijle snijdend koud onderweg, maar op de stukken dat we wind mee hadden, was het eigenlijk wel goed te doen. En oh wat waren we trots nadat we deze 32 kilometer hadden afgerond! Yes!

 

2 wedstrijden in 1 weekend?

Het laatste volle weekend van maart stond de Zandvoort Circuit Run op het programma. Uiteindelijk liep ik de dag ervoor nòg een wedstrijd.  Mirjam stuurde mij een whatsappje, dat haar vriendin Marjon wegens ziekte helaas moest afhaken… Of ik dan op haar nummer wilde lopen. Op voorwaarde dat we het als opwarmertje zouden lopen (en dus rustig) heb ik het gedaan. Oh wat gezellig, wat een lol! Vervolgens ging de gezelligheid op zondag gewoon door, toen ik met de #anitameisjes de Zandvoort Circuit Run liep. Dat verslag kun je hier teruglezen.

Tot slot liep ik zaterdag 31 maart nog een mooie duurloop met onze trainingsgroep van 12,5km en sluit ik hiermee de maand maart af met een totaal van 146 kilometer.

Aprilmaand, marathonmaand

Tja, hier kan ik op zich best kort over zijn: zondag 8 april is het marathondag voor mij! De rest van de maand heb ik geen bijzondere evenementen gepland, mijn doel voor de rest van april is puur om tot rust te komen en mijn lichaam goed de tijd te geven te herstellen van de marathon.

Ik ga er gewoon van uit dat ik volgende week mijn derde marathon medaille om mijn nek gehangen zal krijgen. Er is wel iets wat mij “zorgen baart” en waar ik geen enkel invloed op kan uitoefenen: het verwachte weer van die dag. Ik zie van dag tot dag de verwachte temperatuur voor komende zondag steeds verder oplopen. Was het eerst nog 13, gisteren nog 17, vandaag wordt er al 19 graden verwacht (en in een andere app zelfs 22). Ik krijg hierdoor weer zó veel flashbacks naar vorig jaar! Toen was het ook (heel plotseling) de eerste warme dag van het jaar. Ik had niet kunnen wennen aan het lopen in de warmte en dat brak mij in de laatste ca 14 kilometer flink op. Hier kun je teruglezen hoe ik vorig jaar de marathon heb ervaren.

Plan van aanpak?

Met de ervaring van zowel mijn eerste marathon in Eindhoven als die van Rotterdam vorig jaar, ben ik eens heel goed gaan nadenken wat ik zelf kan doen, behalve uiteraard lopen, om zo goed mogelijk die finish te halen volgende week. Ik heb besloten toch mijn waterzak mee te nemen, om zo in elk geval tussen de drinkposten door ook nog genoeg te kunnen binnenkrijgen.

Het moeilijkste deel (vooral mentaal) zal waarschijnlijk weer op een punt in het Kralingse Bos zijn, waar Nationale Nederlanden grote videoschermen heeft geplaatst, voor de “hardloopsupporter“. Hier kun je als loper persoonlijke aanmoedigingen zien, dat zag er vorig jaar ook zo gaaf uit! Een stukje voor mij liep iemand over zo’n registratiemat, vervolgens ging er een klein filmpje spelen van z’n familie… Briljant! Het geeft je even een extra boost op zo’n moment. Oh wat hou ik daar van!

In tegenstelling tot tijdens de beide vorige marathons, zal ik dit keer alle notificaties uit zetten op mijn telefoon. Er zijn 2 telefoonnummers die dag, die mij wèl kunnen bereiken, namelijk Harry en Patricia.  Ja ik weet het, nogal een verschil met beide voorgaande keren waarbij ik onderweg belde, whatsappjes las… Soms is het tijd om veranderingen door te voeren om te kunnen groeien.

Toen ik afgelopen week ook nog eens dit artikel las over de cirkels van Eberspächer, was dat een heel mooie eye-opener voor mij! Mijn doel is om zo goed mogelijk in die binnenste cirkel te blijven, en me maar op 1 ding te focussen: het finishen in een gewenste tijd van die fantastische marathon!

Zenuwen

Het eerste (papieren) kaartje met succeswensen ligt ook al in de brievenbus. Ik vind het dus oprecht heerlijk om echte post te krijgen! En er staat al een mooie fles “Rooise wijn” te wachten om na de marathon ontkurkt te worden. Maar oh, die zenuwen… Ik denk niet dat ik daar ooit aan zal wennen. Of ik nu een 10 kilometer loop, of zoals komende week een marathon, die zenuwen zijn er altijd in de aanloop. Nu wel heftiger hoor, mocht het “fout gaan” dan kun je niet zomaar een week later in de herkansing. Maar goed, ik heb al twee marathons goed weten te finishen, hoewel beide boven de vijf uur… Dus: 3x is scheepsrecht, dit wordt mijn “sub-vijf” marathon! (please).

Na de marathon

Voor de rest van de maand heb ik geen concrete plannen. Een paar rustige rondjes lopen, afhankelijk van hoe mijn lichaam zich voelt en de fiets weer uit de Tacx halen als het weer het toelaat. Dat zal denk ik het beeld zijn voor de rest van de maand april. Oh en een bezoek aan een lieve vriendin in het midden van het land! Zij mag dan een duurloop van 19 kilometer doen en ik loop of fiets dan heerlijk met haar mee. Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Maar nu eerst: full focus op die marathon in Rotterdam!

 

 

2 reacties op “Dag maart, hallo april

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.