Boek review: Het huis met de schaduw

Een titel die veel betekenissen kan hebben… Wat wordt met die schaduw bedoeld? Ik was direct geïnteresserd. De schrijfster, Aminatta Forna, komt uit Sierra Leone en woont in Glasgow. Ik heb nog niet eerder een boek van haar gelezen, maar ik was nieuwsgierig geworden!

Laura en haar twee kinderen knappen een vervallen huis net buiten het stadje Gost op. Laura’s man blijft voor zijn werk in Engeland en daarom helpt buurman Duro het vakantiehuis bewoonbaar te maken. Met zijn twee jachthonden heeft hij het lege huis jarenlang in de gaten gehouden. Uit de onrust die Laura in het stadje veroorzaakt blijkt dat de bewoners van Gost niets moeten hebben van buitenstaanders. Langzaam wordt duidelijk dat Duro oude banden heeft met het huis, waarover een donkere schaduw hangt.

Deze informatie was het enige dat ik vooraf had gelezen over het boek. Ik had min of meer verwacht een verhaal te lezen vanuit Laura, de Engelse vrouw, die in het stadje Gost blijkbaar onrust veroorzaakt.

Niets is minder waar, je leest het verhaal vanuit het perspectief van de klusjesman Duro. Aangezien ik geen idee had waar ik het stadje Gost zou moeten plaatsen, duurde het even voor mij duidelijk werd dat dit verhaal zich op de Balkan, in Kroatië, afspeelde.

Mijn ervaring

Duro helpt het Engelse gezin met het restaureren van het huis dat zij gekocht hebben, het “blauwe huis”. Heden en verleden wisselen elkaar mooi af in het boek. Stukje bij beetje krijg je meer inzicht in Duro, en krijg je een steeds beter beeld van de banden die hij heeft met bijvoorbeeld zijn vroegere vriend Krešimir en diens zus Anka.

De personages Duro, Laura en diens kinderen krijgen steeds meer vorm, je kunt niet anders dan ze in je hart sluiten. De twee honden van Duro worden ook mooi in het verhaal betrokken. Bij elke gebeurtenis die beschreven wordt, leef je met ze mee. Of dit nu een flashback van Duro is, of een gebeurtenis van dit moment.

Het boek valt dan wel in de categorie roman, maar het is geen roman in die zin dat twee mensen “om elkaar heen draaien” en elkaar uiteindelijk vinden. Vriendschap, relaties staan wel centraal net als gebeurtenissen uit het verleden die tot op dit moment grote invloed hebben.

Ik vond het erg mooi om te lezen, en heel boeiend zoals Aminatta Forna de gebeurtenissen uit het verleden toch wel het heden (en de toekomst?) laat beïnvloeden.

Nieuwsgierig geworden? Het Huis met de schaduw is te koop bij Bol.com en kost € 9,-.
(dit is een affiliaitelink – als je een boek via deze link koopt, krijg ik een percentage)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.