Review: Stox compressiekousen

Een paar weken geleden werd ik verrast door een pakketje van Stox: hun Running Socks, knie-hoge compressiekousen! Die hebben Deborah, Joyce en ik gekregen om te dragen tijdens onze voorbereiding op, en de wedstrijden zelf, van de Berenloop. Ik had zelf nog niet eerder kousen van Stox gehad, dus wilde ze eerst goed testen. En ach, een maand om te testen, dat zijn 4 weken keer 3 runs… Prima toch? Zoals jullie wel weten verliep mijn maand oktober nogal anders, zo ook het testen van deze kousen.

Wat zijn dit voor compressiekousen?

Stox schrijf hier zelf over:

STOX Energy Socks stimuleren de bloedcirculatie in de benen en zorgen voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren. Dit komt door de degressieve compressie die in alle sokken verwerkt zit. In principe komt het hier op neer: door de zwaartekracht stroomt het bloed en vocht in het lichaam naar de voeten. Het lichaam heeft vervolgens alle hulp nodig die het kan krijgen om het weer naar boven te laten stromen.

De hoogste druk (compressie) wordt gegeven bij de enkels en van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder tot aan het bovenbeen, waardoor het bloed terug naar boven wordt ‘geduwd’. Op die manier wordt een optimale bloedcirculatie gecreëerd waardoor vermoeide benen en spierpijn worden voorkomen.

Die compressie, die dus bij de enkel het grootst is en bovenaan het minst, moet dus gaan zorgen voor minder zware benen, maar ook dat ze minder snel opzwellen tijdens lange duurlopen bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd!

Kleine test

Oké, een klein rondje liep ik er wel mee, de dag nadat ik ze had ontvangen. Ken je dat gevoel, dat je iets nieuws direct wil uitproberen? Hoewel mijn kuit wel gevoelig was, deed die niet pijn tijdens het lopen. De Running Socks geven fijne druk, die zorgen dat mijn kuiten “compact” blijven. Ze zitten lekker en ik heb niet het gevoel dat ze te strak zitten. Mijn eerste indruk is prima! Helaas baal ik wel, dat mijn kuit nog wel gevoelig is en loop ik een klein rondje. Maar dat ligt niet aan die kousen, herstellen van een spierscheurtje kan gewoon niet in een week of twee.

Niet lopen, wel running socks?

Inderdaad, ik heb ze de afgelopen tijd regelmatig aan gehad terwijl ik niet ging hardlopen. Bij de fysio bijvoorbeeld, waar ik allerlei oefeningen moest doen. En de afgelopen week weer: Een diepgelegen bloedvat in mijn kuit (ja, diezelfde kuit van dat spierscheurtje) zorgt voor pijn en irritatie. Hierdoor houd ik ook vocht vast in mijn kuiten. Het eerste wat ik ‘s ochtends doe, is mijn Stox aan, om ze ‘s avonds na het eten weer uit te doen en te wassen voor de volgende dag. Eerlijk is eerlijk, ik heb geen pijn of gevoel van irritatie meer in mijn kuit als ik ze draag!

Her-testen dan maar

Woensdag liep ik weer hard, met mijn Stox. Mijn kuitspier zou nu (vrijwel) hersteld moeten zijn en de compressie zou het “vollopen” van mijn kuit moeten voorkomen, aldus mijn fysio. Met een rondje van 5 kilometer nam ik de proef op de som. En wat bleek: ik had NUL irritatie van mijn kuitspier (YES!!!) en mijn benen liepen ook niet vol. (HAPPY!)
Dit zijn echt heerlijke kousen voor mij dus, ik ben er enorm blij mee!

Ultieme test

Tja, de ultieme test… Die komt uiteraard dit weekend, tijdens het Berenloop weekend. Zaterdagochtend staat de 5 kilometer op de planning, terwijl ik zondag de halve marathon hoop te gaan lopen. Beide dagen zal ik zeker weer mijn Stox dragen! Gelukkig hebben we een wasmachine in ons huisje, zodat we onze hardloopkleding zaterdag na het lopen lekker even kunnen wassen.

Nieuwsgierig naar ons Berenloop-weekend? Neem dan een kijkje op Instagram! Zowel Joyce, Deborah als ikzelf zal proberen zo nu en dan stories te plaatsen.

En wil je zelf ook die Stox kousen gaan uitproberen? Je kunt ze bestellen op de website van Stox Energy, maar houd vooral ook mijn instagram account in de gaten voor een leuke actie!

Loop jij met compressiekousen?

Hoewel het hier om een gekregen product gaat, is het mijn eigen mening. 
Ook heeft niemand mij ertoe verplicht hierover te schrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.