aftershokz header

Review: Aftershokz Trekz Air

Een tijdje geleden kreeg ik de Aftershokz Trekz Air toegestuurd, om te testen. Op mijn social media en in mijn vlogs kwam deze al veelvuldig voorbij. Tijd om de balans op te maken, wat vind ik van deze oortjes?

Aftershokz Trekz Air

Het uitpakken was al een feestje op zich. De luxe verpakking bevatte naast de Aftershokz zelf, ook een mooi beschermhoesje, een oplaadkabel en uiteraard de gebruiksaanwijzing. Ik heb nog niet eerder oortjes gehad, die niet in of op je oren zit maar via botgeleiding de muziek doorgeven.  Eh ja… die gebruiksaanwijzing… Zeg eens eerlijk, lees jij die echt altijd voor je iets nieuws voor de eerste keer gebruikt? Ik dus niet, ik ben nogal van het “trial and error” principe. En die botgeleiding, of ook wel boneconducting? Uitleggen kan ik dat toch niet goed, ik moet het vooral ervaren.

Aan de rechterkant zit de aansluiting om op te laden, en de knopjes om het volume te regelen. Op de linker zijkant zit de play/pauze knop. Maar hoe zet ik hem toch aan? Dat was ook snel ontdekt: volume+ lang ingedrukt houden. En ja, als je goed kijkt, zie je bij het plusje inderdaad een tekentje voor aan/uit op dat knopje staan. Eenmaal opgeladen kon het testen beginnen!

Het pairen met mijn telefoon was een eitje. De vorm van de Aftershokz is zo, dat deze heel intuïtief om je oren heen gaat, en bij je slaap tegen je bot zit. Muziekje aan, en lekker aan de wandel dus! Normaal zou ik dan met in-ear oortjes aan de wandel zijn gegaan. Het nadeel daarvan is wel, dat je de omgevingsgeluiden minder goed hoort. Niet echt fijn als je de plek waar je wandelt ook moet delen met fietsers en auto’s.

Ik ben positief verrast, maar merk wel dat het geluid direct verandert als ik mijn kaken beweeg. Grappig, dat komt dus omdat m’n bot dan dus iets beweegt onder de Aftershokz! Eenmaal weer thuis laat ik hem gewoon op, ik wil wel eens weten hoe lang de batterij mee gaat. Ook ben ik wel benieuwd hoe lang het duurt voor ik me ga irriteren aan het feit dat ik iets op m’n hoofd heb.

Die test heb ik niet kunnen afronden: na een uurtje of vier gingen we eten, maar had ik me nog niet geërgerd èn was de batterij nog lang niet leeg. Super dus!

Ultieme test

Uiteindelijk testte ik hem ook tijdens het hardlopen. Héél veel trainingsrondjes, de 10 mijl bij de Midwintermarathon, de kwart marathon van Rotterdam… Ik ben om hoor! Juist tijdens de trainingen op de Sallandse Heuvelrug vind ik het heerlijk om de combinatie te hebben van eigen muziek en geluiden van buiten: Ik kan me focussen als ik dat wil met m’n eigen muziek als stimulans, of heerlijk wegdromen bij de geluiden van de vogeltjes, de wind door de bomen…

Eén nadeeltje ontdekte ik wel, maar dat was ook snel opgelost: In het startvak in Rotterdam moest ik hem nog aanzetten, muziek startklaar zetten… Maar ja, de muziek van de organisatie was zó hard, dat ik niet hoorde of ik m’n Aftershokz wel aan had gezet! Oplossing: Even een oor dicht doen, en toen hoorde ik inderdaad dat hij wel aan stond. Uiteindelijk is dat juist wat je wilt: tijdens evenementen is er nooit overal muziek. Op die plekken waar geen muziek van buitenaf is, kan ik dus mooi van mijn eigen muziek genieten! En andersom ook natuurlijk, zodra iemand langs de kant mijn naam roept, hoor ik dat gewoon!

Ik heb de Aftershokz ook vaak in de auto op. Ik heb geen navigatie in m’n auto, maar wel op mijn mobiel. Zo kan ik de aanwijzingen prima horen, maar wel gewoon de autoradio aan hebben. Of met een bijrijder kletsen natuurlijk. En mocht het een keertje niet anders zijn, dan kan ik ook gewoon bellen. De ingebouwde microfoon doet het prima!

Mijn conclusie:

  • De daadwerkelijke batterijduur heb ik niet getest, maar in elk geval gaat deze langer mee dan 5 uur (continu muziek luisteren).
  • Het is even wennen want het geluid is wel anders dan met in-ear oortjes of een koptelefoon.
  • Het is heel veilig als je op de openbare weg bent, en in de natuur kun je genieten van “the best of two worlds”
  • Hij is heel licht, je voelt niet of nauwelijks dat je hem op hebt. Zelfs niet met bril.
  • De + en – knopjes zijn wel echt ieniemienie, waardoor ik wel eens de verkeerde indruk.

Al met al ben ik zeer tevreden. Ik zal mijn in-ear oortjes niet weg doen hoor, want soms wil ik mij bijvoorbeeld thuis even lekker afzonderen. Dat kan dan weer ideaal met mijn in-ear oortjes. Ik zou het ook met de Aftershokz kunnen doen hoor: in de verpakking zaten ook oordopjes. Dat heb ik in het begin wel een keertje gedaan om te ervaren, maar ik grijp toch gemakkelijker mijn oortjes (die ik dus toch al heb).

Nieuwsgierig geworden? De Aftershokz Trekz Air is vanaf € 159,- te koop bij Bol.com en is verkrijgbaar in de kleuren grijs, rood, groen en blauw.

(Dit is een affiliatelink, als je via deze link bestelt, krijg ik een klein percentage van de opbrengst)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.