Helweek, mijn conclusie

De Helweek ligt nu tien dagen achter me, heeft het me iets opgeleverd, heb ik er iets van geleerd of was het allemaal maar “zo zo”?

Een iets aangepaste versie...
Een iets aangepaste versie…

Laat ik direct even beginnen met de foto… “Ik heb Helweek overleefd en jij” is de oorspronkelijke tekst, ik heb er “soort van” aan toegevoegd. Waarom? Heel eenvoudig, ik heb niet alle regels van de Helweek toegepast. Zo heb ik geen nacht doorgehaald en stond ik niet al om vijf uur naast mijn bed.
Bovendien nam mijn week toch wel een andere wending toen woensdag avond één van onze poezen ineens toch wel heel erg ziek werd.

Maar goed, het is nu wel een mooi moment om de balans op te maken.
Ik begon de week vol goede moed, positief en ik stond overal voor open.
Ik liet social media links liggen en ging zeer gefocust te werk. Ik had op zondag al een mooie weekplanning gemaakt. Daar kan ik nog flink wat in verbeteren, want sommige taken vergden flink wat meer tijd dan ik ingeschat had, terwijl andere taken zo gepiept waren. Na ons eerste dierenarts-bezoekje op woensdagavond kon ik mijn positivisme helaas moeilijk vasthouden, hoewel dat natuurlijk best begrijpelijk is. Toch probeerde ik wel door te gaan met de “opdrachten” die Larssen in zijn boek geeft.

Van Zélia, van Just Keep Running, kreeg ik onder andere de tip om eens te kijken naar de app “Wunderlist”, die zowel op je mobiel als op je pc/mac te gebruiken is. Zij heeft de Helweek al 2x gedaan, en kon me op deze manier dan ook van handige tips voorzien.

Mijn to-do list en geheugensteuntje in 1
Mijn to-do list en geheugensteuntje in 1

Ik ben deze app direct gaan gebruiken, en het werkt voor mij erg goed. Zodra ik ook maar iets heb wat ik nog moet doen/halen/maken etc maak ik daar een notitie van. ‘s avonds loop ik deze notities door en geef ik ze een datum en tijd mee wanneer ik ze af moet (of wil) hebben.
Dit geeft mij veel rust, zoals Larssen in zijn boek zelf ook aangeeft: schrijf reminders op, dan vergeet je ze niet en hoef je ze niet te onthouden. Je ziet ze toch wel weer staan.

Een ander punt dat ik heb meegenomen na de helweek is het vooruit plannen: Ik heb afgelopen maandag een (globale) maandplanning voor februari gemaakt en ik weet nu grotendeels wat me deze maand te wachten staat.
Ook plan ik mijn weken nu zo goed en kwaad als het gaat van tevoren in. Beide doe ik gewoon heerlijk oldfashion style op papier. Eén van de vaste items in de eerste week van elke nieuwe maand is mijn administratie, zodat ik na afloop van elk kwartaal geen uren meer bezig ben voordat ik mijn btw-aangifte kan doen.

Is het dan alleen maar positief wat ik van deze week heb geleerd? Zo lijkt het wel inderdaad, maar het opstaan voor dag en dauw en een nacht doorhalen blijf ik persoonlijk toch wel onnodig vinden. En social media alleen maar in de avonduren? Nee, ook overdag kijk ik best wel op social media, maar ik ga er wel veel bewuster mee om. Juist ‘s avonds vind ik het heerlijk om gezellig met m’n man en zoons te kletsen, samen tv te kijken of lekker te lezen.

Wat neem ik mee van deze week?
Een aantal dingen probeer ik te blijven volhouden:
– ga gefocust te werk, en focus je op 1 ding tegelijk (oeps, ik ben Mrs Snel Afgeleid in hoogst eigen persoon)
– maak een maand-, week-, en dagplanning (ehm, I try…)
– beperk het gebruik van social media (yep, ik blijf het proberen… zie mijn bijnaam)

Ga ik de Helweek in de toekomst nog eens doen?
Dat weet ik nu absoluut nog niet. Nu zitten alle lessen nog wel goed in mijn hoofd en probeer ik ze goed toe te passen. Wellicht dient zich een moment aan waarop het wel zinvol is om nog eens zo’n week te doen om mijzelf weer eens flink “wakker te schudden”.

Hebben jullie de Helweek al gedaan of willen jullie het wellicht nog gaan doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.