Mijn continue gevecht tegen de kilo’s

Al sinds jaar en dag ben ik bezig met mijn gewicht… Ik heb altijd wel een paar kilo’s bij me gedragen die eh… overbodig waren zeg maar. Niet veel, niet storend en anderen zagen het al helemaal niet als “probleem”. Nee, snap ik! Die kilo’s zitten bij mijn namelijk vooral op mijn heupen, billen en benen. Toch was ik er nu echt helemaal klaar mee en ben ik nu eindelijk wèl goed aan de slag gegaan. Want oh, wat is het lastig om een broek te kopen als je taille minstens 2 maten kleiner is dan je heupen!

Jojo Nicole

Jep, Jojo was my middle name… Ik heb door de jaren heen al zó veel verschillende dingen geprobeerd om wat kilo’s kwijt te raken! Montignac, Weight watchers, Sonja Bakker… You name it! Weight Watchers heb ik destijds nog het langst weten vol te houden. Uiteindelijk ook wel begrijpelijk, want dat heb ik gedurende 4 maanden voor ons trouwen gedaan. 

Het Montignac-plan sprak mij heel erg aan, omdat je bijvoorbeeld wel een wijntje mag, en chocola… Er stonden ook echt wel lekkere recepten in die boeken. Maar er waren allerlei “verboden” combinaties. Zo was kaas of vleeswaren op brood echt een no-go, net als vlees door de pastasaus. Eiwitten mocht je niet tegelijk eten met koolhydraten. Ja sorry hoor, dat werkte dus niet voor mij!

Ook Sonja Bakker hield ik niet vol. De voorgeschreven menu’s zagen er dan wel prima uit, maar ik had toch regelmatig nog een hongergevoel. Bovendien zaten na een week mijn koelkast en voorraadkast tjokvol met allerlei producten die ik die week maar 1x “moest” eten. Zonde!

Dan maar zelf wat proberen. Want als ieder pondje door het mondje gaat, moet je gewoon zorgen dat er minder in komt. Toch? Dus My Fitness Pal gedownload. Hier noteerde ik alles wat ik at en dronk op een dag. Ik deed keihard mijn best om onder de 1300 Kcal per dag uit te komen. Maar zoals je vast al kunt raden, ook dit hield ik niet vol. Sterker nog, toen ik na 3 weken hier ook weer he-le-maal klaar mee was, was ik “maar liefst” een halve kilo afgevallen! Eh ja… Ga ik mijzelf daarvoor “uithongeren”? Dat die halve kilo (en nog veel meer) er vervolgens binnen een week weer aanzat, benoem ik maar even niet.

Begeleiding

Uiteindelijk heb ik afgelopen september het geluk gehad om via Instagram met Paula den Blanken in contact te komen. Zij is personal coach en ik zag het wel zitten om met haar de uitdaging aan te gaan voor eens en voor altijd af te rekenen met de (voor mij) overbodige kilo’s.

En zo ging ik met haar aan de slag. Guess what, ook nu gebruik ik My Fitness Pal weer, niet om “zo min mogelijk kcal” binnen te krijgen, maar om genoeg te eten op een dag. En dit is dan verdeeld in 3 groepen (de “macro’s”), namelijk de koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat ik meer vetten moest gaan eten en meer eiwitten, was voor mij best een verrassing. En vooral: meer kcal per dag! hihi…

Elke week krijg ik feedback van Paula. Tips waar ik even aan moet denken, info over hoe ik mijn eten het beste kan “aanpakken” op dagen dat ik hard/veel loop, of juist mijn rustdagen heb… En het mooie is, dat ik alles kan blijven eten wat ik wil! Of dat nu een heel gezonde bak sla is met gerookte kip, of een schaaltje chips! Zolang het maar binnen die “macro’s” past! Daarnaast krijg ik ook tips om dat verbrandingsmotortje goed draaiende te houden op mijn rustdagen, door bijvoorbeeld een hiit-training te doen (high intensity interval training).

Voorbeeldje van een training

Meten is weten

Ik sta dagelijks op de weegschaal, noteer die gewichten om vervolgens 1x per week het gemiddelde te nemen. Daarnaast meet ik 1x per week mijn buikomvang en 1x per maand meet ik naast mijn buik ook mijn heupen, borst, benen en armen. Want ja, meten is weten natuurlijk! Soms lijkt de weegschaal niet of nauwelijks vooruitgang te laten zien. Maar als je dan ziet, dat je hier of daar wat centimeters “kwijt” bent, dan weet je dat je goed bezig bent!

En ja, naast de (personen)weegschaal waar ik zelf dagelijks op sta, wordt mijn keukenweegschaal ook uitzonderlijk intensief gebruikt. Ik weeg echt ALLES af wat ik ga eten. Zo ook bijvoorbeeld de kruidnootjes die ik in december op tafel had staan. Het gevaar is natuurlijk dat je denkt “ach, een handje kan geen kwaad”… Think again! Ze zijn zó lekker, maar echte calorie-bommetjes! hihi… Ik heb de afgelopen maanden ook geleerd om enorm te kunnen genieten van een klein schaaltjes chips, in plaats van semi-gedachteloos een hele zak weg te werken. Ook hier geldt: Meten is weten!

Resultaat na een half jaar

Oké, je hebt hier boven geen exacte gegevens zien staan, zoals hoeveel kcal ik per dag eet, hoeveel daarvan uit de eiwitten, koolhydraten en vetten gehaald worden. Dat is naar mijn idee totaal niet interessant, want iedereen is anders. Wat voor mij goed werkt, hoeft voor een ander niet te werken. Wil je op een gezonde en fitte manier afvallen, zonder dat je je slap en lusteloos gaat voelen? Dan zou ik toch adviseren daar begeleiding in te zoeken. Ikzelf ben dan ook enorm blij dat ik Paula heb leren kennen en zij de uitdaging met mij wilde aangaan!

Dan nu voor eens en voor altijd 1 stukje exacte informatie. Ik ben in die 6 maanden 7,5kg afgevallen, mijn heupomvang en mijn bovenbenen zijn 5cm afgenomen.
Ik voel me fit, sterk en ontzettend “lekker in mijn vel”. En dat is denk ik vooral waar je het voor doet. Toch?

september 2017

Toen ik aan dit traject begon, wist ik absoluut niet wat ik kon verwachten, hoe ik het zou ervaren… Nu, een half jaar later, denk ik alleen maar “dit had ik eigenlijk een paar jaar eerder al moeten doen”! hihi…

februari 2018

Ik ben dan ook best wel trots op het resultaat tot nu toe, maar ben er ook wel heel eerlijk in dat ik dit in mijn eentje nooit voor elkaar had gekregen. Paula leert mij eigenlijk mijn eigen lichaam  goed kennen en welke behoeftes dat lijf heeft. Dankjewel Paula, dat je mijn (online) coach wil zijn!

 

6 reacties op “Mijn continue gevecht tegen de kilo’s

  1. Dank je Lin! Best cool (en bizar tegelijk) om het zo terug te zien hè! Ik ben dan ook enorm blij met de keuze die ik in september heb gemaakt om hulp in te schakelen! Wellicht zie ik je tussen de 10 en de halve nog zondag, anders over twee weken in Zandvoort toch?

 1. Nicole,

  Wat een heerlijk stuk om te lezen, in een adem uitgelezen. Wat schrijf je fijn en leuk!! En natuurlijk zeker heel bijzonder om onze fijne journey zo terug te lezen. Ik heb het al vaker tegen je gezegd, wat doe je het goed! Ik sta graag aan je zijde en weet dat ik je zo dadelijk met een gerust hard weer loslaat omdat ik weet dat je de kennis bezit om zelfstandig verder te gaan. Dit was ons doel en is ons gelukt! Me is proud!

  Liefs, Paula

  1. Dankjewel lieve Paula! Met het teruglezen zie ik zelf ook dat ik er (gelukkig) mijn enthousiasme in duidelijk heb weten te maken. Ja, we hebben al een heel mooie reis gemaakt samen, en ook deze laatste weken zal die reis vast nog heel mooi blijven! Met hopelijk als bekroning een DIK, VET 😉 PR op die hele marathon van Rotterdam!
   Liefs, Nic

 2. Wauw, wat goed van je! Ik ben zelf ook weer met mijn macros begonnen, maar is toch nog even zoeken. Vooral die hoeveelheid eiwitten, haha! Mocht het over een tijdje nog steeds niet lukken, dan moet ik ook eens naar een online coach kijken.

 3. Echt super Nicole! Wat een verschil! Voor ons zag je er idd al super uit, maar ik begrijp heel goed wat je bedoelt! Ik heb precies hetzelfde probleem op de heupen en dijen en weet heel goed hoe lastig broeken kopen is en het hardlopen voelt met die extra kilo’s aan de heupen.
  Echt super dat Paula je zo heeft geholpen! Jij gaat knallen in Rotterdam! En…ben super trots op je! Je ziet er top uit!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.