Plan de campagne voor de marathon

De marathon van Rotterdam… Nog maar 1 maand en dan is het zover, dan sta ik voor de tweede keer op de Coolsingel aan de start! Dat is dan mijn derde marathon, maar net als mijn allereerste, in Eindhoven, en de editie van vorig jaar in Rotterdam, zal het zeker niet gemakkelijk worden. Het blijft toch een pleuris eind!

Mijn looptrainingen tot nu toe

Vanaf de dag dat ik mij inschreef voor de marathon, ben ik er in mijn trainingen al mee bezig. Dat is in mijn geval dus al sinds eind september. Tot het eind van het jaar ging het voornamelijk om het weer opbouwen van mijn basissnelheid, later kwamen de lange afstanden er weer bij. Om die snelheid op te krikken, heb ik wekelijks pittige intervaltrainingen gelopen. Hoewel ik dit zware trainingen vind om te doen, geeft het me wel altijd een enorm goed gevoel als ik na afloop in mijn statistieken zie dat ik inderdaad de tempo’s heb gehaald die ik zou moeten lopen. Noem mij maar een statistiek-nerd, maar daar word ik dus oprecht heel blij van! Zoals bijvoorbeeld de training hier onder, waarbij ik 6x 300m in 1:41 en 6x 200m in 1:06 moest lopen. Eh… ja. Dat ging dus allemaal net iets sneller hihi… En dit geeft dus een onwijze kick!

Naast de intervaltrainingen heb ik ook mijn duurlopen weer uitgebouwd, om zo het duurvermogen weer flink te prikkelen. En ja, afstanden richting de 30 kilometer zijn hierbij ook weer aan bod gekomen!

En naast de looptrainingen?

Ik weet, dat het lopen soepeler en gemakkelijker gaat, als je geen grammetje “teveel” mee hoeft te sjouwen. Maar ja, wat is teveel? Ja, ik krijg het al zó vaak te horen… Ik zie er toch goed uit, hoezo wil ik afvallen, dat heb ik toch niet nodig… Dank voor die woorden, maar dat zijn niet mijn eigen woorden. Die waren meer in de trant van “oh ik wil zó graag eindelijk die laatste 5 à 10 kilo (verantwoord!) afvallen om weer op een voor mij plezierig gewicht te komen”…

En zo heb ik, vanaf september, ook hier keihard voor geknokt. Ik had het in de afgelopen jaren al zó vaak geprobeerd, maar viel telkens weer terug in oude gewoontes. Tot ik uiteindelijk de hulp ingeschakeld heb van Paula den Blanken, die mij fantastisch begeleidt. Tips, trics, wat aanpassingen hier of daar qua voeding als het nodig blijkt… Met als resultaat dat ik in de afgelopen vijf maanden 7 kilo ben afgevallen, me véél energieker voel, sterker en blijer!

Ook doe ik op 2 van mijn rustdagen enige vorm van “alternatieve training”. Dit bestaat meestal uit spier-oefeningen voor mijn buik, rug en benen, eventueel gecombineerd met een YouTube video van een hiit-training van een kwartier.

Dit alles samen zou mij moeten helpen om op 8 april dan toch eindelijk die 5-uurs grens te doorbreken. Ik doe mijn best, en daar nog een schepje bovenop! Meer kan ik niet doen.

Komende weken

Oké, uiteraard ben ik er nog niet, de voorbereidingen zijn nog in volle gang! Deze maand staat qua lopen in het teken van “wedstrijdgevoel”, pieken en afbouwen. Dat wedstrijdgevoel mag ik zondag al testen bij de CPC Loop in Den Haag, het startnummer is zelfs al thuisgestuurd!

In Den Haag ga ik de halve marathon lopen, min of meer op het tempo dat ik in Rotterdam wil gaan lopen. En het is de bedoeling om daar samen te gaan lopen met Patricia, hoe gaaf is dat! Eindelijk weer een wedstrijd samen lopen! De laatste keer was volgens mij de Zevenheuvelenloop, in november 2016! Afgelopen november hebben we elkaar wel afgelost bij de estafettemarathon van Rooi, maar da’s toch anders.

De week daarna zal ik nog één keer moeten pieken qua afstand in mijn trainingen, nog een laatste keer een hele lange duurloop. En dan begint het afbouwen, dan nemen de trainingsafstanden af. Het laatste weekend van maart zal ik meedoen met de 12 kilometer van de Zandvoort Circuit Run. Deze lijkt mij zó gaaf! Start en finish is op het circuit, en de route voert je behalve over het circuit ook over het strand en door Zandvoort zelf. Ik ben heel benieuwd!

Nieuwsgierig naar mijn trainingen? Op justkeeprunning kun je van week tot week lezen hoe het mij afgaat richting de marathon.

Zoals je wellicht al begrijpt, heb ik heel veel zin in de maand maart, zeker nu het ook niet meer zo Siberisch koud is hihi… Voorjaar, kom maar! Enne… maart? Bring it on!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.