review alleen zijn

Boek review: Alleen zijn

Alleen zijn, de een vindt het geweldig, de ander wil het liefst altijd onder de mensen zijn. Zelf vind ik het van tijd tot tijd heerlijk om alleen te zijn, me-time noem ik dat. Vaak ga ik heerlijk een stuk wandelen in m’n eentje, al dan niet met mijn camera. Zodra ik mijn camera bij me heb, kijk ik eigenlijk veel bewuster om me heen. Planten, bomen, wolken… Het heeft wel wat! Ze zijn er eigenlijk altijd, en zien er telkens anders uit. Ik kan daar dus echt van genieten, maar dan wel in m’n eentje. Zodra ik (ook heel gezellig trouwens!) een wandeling ga maken met bijvoorbeeld m’n man, ben ik veel minder gefocust op de natuur en veel meer gericht op de gezelligheid van het samen wandelen.

Ik was dan ook best nieuwsgierig naar het boek “Alleen zijn”. Dit boek had ik al een tijdje geleden binnen gekregen. Maar juist nu, in deze bizarre periode met het Corona-virus, kan het heel interessant zijn om eens te lezen! Iedereen wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven, vanuit huis te werken (indien mogelijk), alleen voor noodzakelijke bezigheden de deur uit te gaan… Als je geen gezin hebt, zul je dus extra veel en vaak alleen zijn.

Voor ik over het boek begin…

Het boek leest lekker weg, daar niet van hoor! Maar in het begin moest ik best even wennen aan het feit dat de schrijfster de termen “alleen zijn” en “eenzaamheid” door elkaar gebruikte en met beide dezelfde intentie had. Nu is het een vertaling uit het Engels, wellicht dat daardoor deze termen door elkaar zijn gebruikt. Ik vond het in elk geval in het begin wel lastig om te lezen over “… verkiest eenzaamheid om rust en evenwicht te vinden…” Als ik mijn definities van eenzaamheid en alleen zijn vergelijk, kan ik die het best als volgt onder woorden brengen:

Ik kan me ontzettend blij en gelukkig voelen en volledig alleen zijn, terwijl ik me soms ongelofelijk eenzaam voel met vele mensen om mij heen.

Deze term van eenzaamheid wordt dus niet bedoeld in het boek, maar wel het opzoeken van afzondering, echt op jezelf aangewezen zijn.

Wat vond ik van het boek?

De achterkant geeft een klein inkijkje in waar het boek over gaat:

We vinden het eng om alleen te zijn of vinden er de tijd en ruimte niet voor. De samenleving helpt niet: mensen die afzondering verkiezen boven samenzijn vinden we al snel een beetje gek. Zonde, want alleen-zijn werkt bevorderend voor je creativiteit, inlevingsvermogen en zelfkennis. In dit boek geeft Sara Maitland tips om meer momenten voor jezelf in te bouwen door op gezette tijden alleen te zijn – ook voor mensen met een druk gezinsleven.

En eigenlijk is het boek globaal in drie stukken in te delen, alle drie bevatten ze één hoofdonderwerp, gericht op het comfortabel worden met alleen-zijn.

1: Doe iets leuks of gezelligs in je eentje

Meestal heb je op je werk geen (of nauwelijks) de mogelijkheid om echt alleen te zijn. Om te ervaren hoe het is om echt op jezelf aangewezen te zijn, zul je dus in je vrije tijd hiermee kunnen experimenteren. In je eentje naar de bioscoop, een museum, uit eten… Het voelt misschien in eerste instantie vreemd, maar zijn mooie manieren om te leren alleen te zijn. Veel goedkoper en minstens zo effectief, is wandelen. Het kost niets, en vrijwel iedereen kan het. Stap de deur uit, en ga aan de wandel. Bijkomende voordelen van wandelen zijn dat het goed is voor je gezondheid, het is laagdrempelig en je krijgt er vast een goed gevoel over jezelf van!

2: Leer iets uit je hoofd

Ja, dit klinkt heel gek, want wat heeft het uit je hoofd leren nu te maken met alleen zijn? Door je te focussen op het “stampen” van feitjes (bijvoorbeeld tafels leren, periodieke systeem, een vreemde taal, geschiedkundige feitjes…) wordt je brein gestimuleerd en vergroot het je creativiteit. In periodes dat je dan daadwerkelijk alleen bent, heb je ook nog eens een schat aan informatie in die hersen-bibliotheek opgeslagen liggen.

3: Ga op de solo-toer

Wil je echt experimenteren met alleen zijn? Zoek dan de eenzaamheid op, door erop uit te trekken. Ga letterlijk op reis, bijvoorbeeld naar een leuke cottage op het Schotse platteland of de rimboe in Afrika… Net waar jij nieuwsgierig naar bent. Het schijnt ook zo te zijn, dat je dingen intensiever ervaart als je ze alleen doet, dan wanneer je dit met anderen samen doet. Dus een pakketreis, of een reis met iemand anders zal niet hetzelfde gevoel geven.
Droom je al tijden van iets wat je eigenlijk heel graag wil doen/bezoeken/zien, maar je hebt geen idee met wie je dit samen zou willen doen? Ga dan lekker alleen!

Hoe heerlijk is het, om alleen aan jezelf verantwoording af te leggen over je bezigheden, je acties…

Een kleine waarschuwing is misschien wel op z’n plaats: zo’n solo-toer kan tot gevolg hebben, dat je het eigenlijk wel heerlijk vond in je eentje en dat je beseft hoe gejaagd en druk de “normale wereld” eigenlijk is! Plan dan duidelijke momenten voor jezelf, zoek dan in je dagelijks leven weer die eenzaamheid op met die wandeling, fietstocht, museumbezoek… En zo kun je een heel fijne balans creëren. En ja, ik heb de laatste pagina’s heerlijk in m’n eentje, in de natuur, zonder verstoring van anderen gelezen.

Ik vond het heel fijn dat dit boek allerlei leuke “tips & tricks” geeft, zonder belerend over te komen. Het geeft je heel fijne manieren om even uit de heksenketel van alledag te stappen, en om comfortabel te kunnen zijn met het alleen zijn.

Zelf nieuwsgierig geworden naar Alleen zijn? Je kunt het boek bestellen op Bol.com voor slechts € 9,-.
(dit is een affiliaitelink – als je een boek via deze link koopt, krijg ik een percentage)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.