Zomertijd of wintertijd?

Dit weekend is het weer zo ver: De klok gaat een uurtje terug. Lekker toch, een uur langer slapen! Maar waarom eigenlijk? Ik heb er eigenlijk nooit over nagedacht, het klok verzetten hoort nu eenmaal bij die laatste weekenden van maart en oktober. Maar nu wil de Europese Commissie een einde maken aan dat verzetten van de klok, en ben ik er wel over gaan nadenken.

Zomertijd, lekker lang licht

In de zomermaanden gaat de zon lekker laat onder. Heerlijk is het dan, om van die zomeravonden te genieten! Op de “langste dag” gaat de zon zelfs pas rond 22:00u onder. Met de schemering die dan nog komt, betekent dit dat het pas een klein uurtje later ècht donker is. Love it! Zouden we geen zomertijd meer hebben, dan is dit dus allemaal één uur vroeger. Ik bedoel… Hoe heerlijk is het, om op een mooie zomeravond over de heide te lopen en de zonsondergang “mee te pakken”?

Wintertijd, een uur “terug in de tijd”

Ik ben enorm fan van mijn bed. Als het buiten donker is, vind ik het dan ook altijd lastig om op te staan. Nu de klok weer terug gezet wordt, betekent dit dat het weer (schemer)licht is als mijn wekker gaat. De zon komt nu rond 8 uur op, dat is dus na het verzetten een uurtje eerder! Jep, met licht wakker worden is toch wel lekker hoor. En als we naar de “kortste dag” gaan, komt die zon alsnog pas rond 9 uur op. Zouden we de wintertijd afschaffen, dan is dat een uur later! Een weekend-duurloop op een koude winterochtend rond zonsopkomst is wel erg mooi, maar als dat pas om 10u is, voelt dat toch wel erg laat en heb je al snel het idee dat je een stuk dag “mist” volgens mij…

Wat zou ik het liefst hebben?

Ik vind het heerlijk om in de zomer te kunnen genieten van die zwoele zomer avonden, lekker na het eten nog een stukje hardlopen zonder lampjes… Maar daarnaast vind ik het ook heel fijn om in het weekend rond 8:30-9:00u op pad te gaan voor een duurloop. In december begint het dan nèt mooi licht te worden en pak je met een beetje geluk de zonsopkomst heel mooi mee.

Maar als ik dan even terugdenk aan afgelopen zomer, je weet wel, die zo droog en warm was, dan ben ik er nog niet uit hoor! Stel dat we toen al de zomertijd hadden afgeschaft. Ik heb vele hardlooprondjes rond 22:00u gelopen omdat het toen pas een beetje afgekoeld was. Mooi, dat zou dan dus 21:00u zijn. Gevoelsmatig toch wat minder laat op de avond. Maar ik heb ook regelmatig rondjes gelopen rond 7:30-8:30 omdat het rond 9 uur al weer ruim boven de 25 graden was. Dit zou dan ook een uur eerder zijn. Dat klinkt mij wel heel bizar in de oren: om 8u ‘s ochtends al boven de 25 graden!

Snap je het nog?

Hieronder zie je de tijden van zonsopkomst en zonsondergang voor zowel de “langste”, als de “kortste” dag van dit jaar. Zouden we de klok het hele jaar op de wintertijd houden, dan is de sunrise en sunset op het linker plaatje dus 1 uur vroeger dan wat hier staat.
Zouden we de klok het hele jaar op zomertijd houden, dan zijn de sunrise en sunset in het rechterplaatje dus een uur later.

Funfact: De hoogste stand van de zon (Solar Noon) is bij de wintertijd het dichtst bij het middaguur, zowel in de zomer (13:35 minus 1 uur) als in de winter (12:31). Hm… Nu snap ik nog wat beter dat dit dus eigenlijk de standaard tijd is.

Kortom: uiteindelijk maakt het niet uit, het zal een kwestie van wennen zijn. Heel eerlijk? Laten we die zomertijd gewoon afschaffen en terug gaan naar de “standaard tijd” die wij wintertijd zijn gaan noemen. Ja, dan is het in de zomer bizar vroeg weer licht, maar dan is het in de winter tenminste niet tot halverwege de ochtend nog donker. Of nee, laten we toch die zomertijd maar vasthouden, dan wordt het in de winter niet zo vroeg al weer donker. Aaarrchhh…. ik weet het niet!

Wat heb jij het liefst, zomer- of wintertijd?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.