Recept: Dronken kip

Ja hoor, daar is ze weer met een kip-recept! Wie mijn recepten een beetje volgt, zal vast en zeker gemerkt hebben dat ik nogal dol ben op kip (zoals uit dit en dit recept blijkt). Maar hey, de reclameslogan is niet voor niets “het meest veelzijdige stukje vlees”! Dit keer heb ik een recept uit de oven. Het is in no-time voorbereid, en in de twee uur dat het in de oven gaat, kun je andere dingen doen!

Kippenpoten uit de Römertopf

Ja, de Römertopf… zo’n aardewerken schaal met deksel. Heel lang stond die schaal bij ons alleen maar stof te vangen in een kast. Tot ik onder andere dit recept ontdekte. Heb je geen Römertopf? Dan kun je ook wel een andere ovenschaal gebruiken, als je die maar goed kunt afsluiten.

Voor je begint, zet je de Römertopf even een kwartiertje in (koud) water, zodat deze het vocht goed kan opnemen. Zo voorkom je dat de schaal alsnog zou kunnen knappen door de hitte van de oven.

Ingrediënten voor 5 personen:

  • 1 kg (gekruide) kipdrumstiscks (10 poten)
  • 2 zakjes Hollandse Roerbakgroente (à 400g)
  • 1 blik ananasstukjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • een glas witte wijn
  • Kruiderij, zoals basilicum en oregano, paprikapoeder, cayennepeper
  • (zilvervlies)rijst

Bereidingswijze

Ik heb voor gemak gekozen en heb gekruide drumsticks gekocht. Je kunt ze natuurlijk ook zelf kruiden. Leg vervolgens de drumsticks om en om in de schaal. Verdeel hier de groente over, zodat de drumsticks volledig bedekt zijn. Doe hier de tomatenpuree op, ik meng het een klein beetje door de bovenste groente. Laat de ananasblokjes uitlekken (sap opvangen) en verdeel de blokjes erover. Eindig met de kruiden naar smaak.

Tot slot schenk je er een klein scheutje van het ananasvocht overheen, en een glas witte wijn. Omscheppen is niet nodig, de smaken zullen in de oven wel met elkaar vermengd worden omdat het in een afgesloten schaal zit.

Deksel erop, en de kip kan de oven in! Plaats de Römertopf in de koude oven. Zet deze vervolgens op 200 graden en laat het in 2 uur gaar en botermals worden. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Als de rijst en de kip klaar zijn, kun je “aanvallen”! Wat wij dan doen is een kleine tip: we schuiven de groente iets aan de kant en halen eerst de poten er uit. Vervolgens roeren we de groenten nog even door in de schaal, zodat groente, kruiden en tomatenpuree een mooi geheel vormen in een lekkere saus van het vocht uit de wijn, kip en groente. Het vlees valt nagenoeg van de botjes af, je hoeft er geen moeite voor te doen.

Eet smakelijk!

De benaming “Dronken Kip” is door mijn zoons in het leven geroepen toen ze klein waren. “Mama, jij geeft wijn aan de kippenpoten… die worden dan dronken”. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.