Boek review: De Residentie

Het boek Residentie, geschreven door Kate Andersen Brower, is een bijzonder inkijkje in het Witte Huis, zoals weinig mensen dat te zien krijgen. Je krijgt echt een indruk hoe het leven er achter de schermen uit ziet.

Fascinatie

Ik ben altijd wel gefascineerd door het ongrijpbare. Hoe doen die presidenten dat toch, ‘s ochtends nog op de koffie bij hun voorganger, ‘s avonds naar binnen in “hun” huis? Daar zit maar een uurtje of zes tussen! Zou het als een hotel aanvoelen? Kunnen ze er een eigen stempel op drukken? En het personeel dat daar werkt, wordt dat ontslagen als een president vertrekt? Of zijn ze niet-gebonden aan een politieke kleur, maar verbonden aan het Witte Huis? Wat zien en horen zij allemaal?

Over “De Residentie”

“Ruim honderd (oud-)medewerkers van het Witte Huis vertelden aan Kate Andersen Brower hoe het er binnenskamers aan toeging bij de presidentiële families, van de Kennedy’s tot de Obama’s. Het bevat vele anekdotes uit de eerst hand. sleutelmomenten uit de wereldgeschiedenis worden belicht vanuit een perspectief dat geen persconferentie of geschiedenisboek kan geven. Een unieke en onthullende blik achter de schermen van het Witte Huis.”

Deze tekst op de achterkant trekt direct mijn aandacht. Zoveel mensen, die zoveel verschillende presidenten en hun families hebben gediend!

Achter de schermen…

Als volstrekt buitenstaander krijg je (uiteraard) alleen te weten wat “men” wil dat je te weten komt. Het leven van de opgroeiende kinderen wordt zoveel mogelijk afgeschermd. De jongedames Bush kregen bijvoorbeeld wel ruimte en gelegenheid om feestjes te geven met vrienden. Het personeel is op zo’n moment wel continue alert en zorgt er voor dat alles voor de buitenwereld soepeltjes blijft verlopen.

Presidentswissel

Tja, en dan die presidentswissel… Je wilt toch niet de scheidend president het gevoel geven dat hij eruit geschopt wordt? Dus kan er pas begonnen worden met het verhuizen, zodra de beide families naar het Capitool vertrekken voor de inauguratie. Dat betekent dat er in zes uur (!!!) een volledige herinrichting plaats moet vinden! Dit gebeurt tot in de kleinste details, tot de tandenborstels van het nieuwe gezin aan toe.

Ik vond het erg bijzonder om zo’n inkijkje te krijgen in ‘s werelds bekendste, maar ook meest gesloten residentie. Hilarische anekdotes over een president die de douche telkens weer anders wil, tot de troostende arm van het personeel voor de rouwende Jacky Kennedy, van de effecten van “affaire Lewinsky” tot de bijzondere relatie met de beide presidenten Bush… Er komt van alles aan bod.

En hoewel ik er van overtuigd ben dat dit slechts een tipje van de sluier is aangezien deze mensen strikte geheimhouding kennen, is het een erg interessant boek als je nieuwsgierig bent naar het reilen en zeilen van “het huishouden” van de machtigste familie van Amerika.

Zelf lezen? Je kunt het boek bestellen op Bol.com voor slechts € 9,-.
(dit is een affiliaitelink – als je een boek via deze link koopt, krijg ik een percentage)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.