mijn tic header

Mijn tic van dit moment, (bijna) elke dag vers

Zo’n situatie van verplicht thuiswerken doet iets vreemds met je hoor! Ik heb er in elk geval een nieuwe hobby, of noem het gerust een tic, aan over gehouden. En het mooie is: mijn familie vind het super! Yes, een tic waar je familie niet horendol van wordt!

Waar ik het over heb? Ik bak sinds een maand zelf (weer) brood. De eerste keer volgens een standaard recept, met een zakje gist, meel, water, suiker en zout… Daarna ben ik verder op zoektocht gegaan en ben ik zuurdesembrood gaan maken. Ik gebruik nu alleen nog maar meel, water en zout voor m’n brood. Hoe puur wil je het hebben? Niet dat het me daarom te doen was trouwens, maar het is wel een leuke bijkomstigheid.

Hoe het begon

Ik heb ooit een broodbakmachine gehad, je weet wel zo’n ding waarbij je alle ingrediënten in dat ding gooit en er een aantal uren later een kant-en-klaar vers brood uit tevoorschijn komt. We waren geen van vieren hier echt enthousiast over, hoewel de geur echt super was. Dat ding schoof steeds verder achter in de kast, tot we hem uiteindelijk hebben weg gedaan.

Nu zocht ik iets waar ik me mee zou kunnen vermaken, zonder hiervoor de deur uit te moeten. Dus besloot ik het toch nog maar eens te proberen. Weliswaar niet met zo’n machine maar op de “ouderwetse” manier: zelf kneden, vormen en baken in en gewone oven.

De basis van zuurdesembrood

Om lekker luchtig brood te krijgen, zul je een manier moeten vinden om je deeg te laten rijzen. Dit kan natuurlijk met instant gist, dat is lekker snel en gemakkelijk in gebruik. Of je maakt gebruik van het natuurlijke gistingsproces door een starter te gebruiken. Zo’n starter moet je eerst”op gang” brengen, dit kost je ongeveer een week. Daarna kun je deze tekens als basis gebruiken voor je brood. Het hele proces kost aardig wat tijd, maar er daadwerkelijk mee bezig zijn kost je maar een paar minuten per handeling.

Allereerst “voed” ik mijn restje starter met de hoeveelheid water en meel die ik nodig heb als starter voor mijn brood. Dan laat ik dit op kamertemperatuur de hele nacht staan, tot zich mooie belletjes vormen en de starter ongeveer is verdubbeld qua volume. Om te zien hoeveel het gerezen is, heb ik een elastiekje om de pot gedaan op de hoogte waar m’n meel/water mengsel kwam op het moment dat ik het aangevuld had. Jep, nog zo’n tic… Je kunt zo al zien dat het goed borrelt en bubbelt toch? hihi

Starter

Ready, set, kneed!

Ik meng dan de benodigde hoeveelheid starter met het water. Het restje starter gaat weer de koelkast in, voor een volgende keer. Dan voeg ik meel en zout toe en meng alles goed door elkaar. Echt kneden doe ik niet, ik schep het flink om zodat er zo min mogelijk meel-klontjes ontstaan. Nu laat ik het afgedekt 45-60 minuten staan, zodat al het meel goed het water kan opnemen.

Eerste stap

Dan het echte werk

Nou ja, werk… Ik die weinig, de tijd is hier de belangrijkste factor.  Ik schep het deeg na deze eerste rust goed om, eigenlijk vouw ik als het ware de uiteinden telkens over het midden heen. Het begint dan al veel meer op een echt deeg te lijken, ook qua structuur. Je merkt dat het al veel elastischer wordt. Nu mag het deeg 2-3 uur afgedekt rusten en rijzen, om dit proces van vouwen en rusten vervolgens nog een keer te herhalen.

Deeg

Het lijkt nog steeds niet op brood…

Na deze 2 lange rustperiodes zul je merken dat het deeg echt al wel begint te rijzen, er ontstaan mooie luchtbelletjes in het deeg. Nu is het tijd voor de derde en laatste keer vouwen. Dit keer haal ik het uit de kom en vorm ik het min of meer zoals ik wil dat mijn brood gaat worden, in mijn geval een soort rechthoek. Dit doe ik op een grote houten plank, die ik kocht bestrooid heb met bloem. Hier laat ik het deeg dan nog een uurtje rijzen onder een theedoek.

Derde rijs

Laatste stap voor het bakken!

Ja je leest het goed, ook nu gaat het deeg nog steeds niet de oven in… Na deze laatste rust/rijs periode leg ik het in een vorm. Ideaal zou nu een zogenoemde banneton zijn, maar die heb ik op dit moment (nog?) niet. Ik gebruik hiervoor een vergiet (dat ik lekker vervormd heb) en bekleed deze met een theedoek, ruim bestrooid met bloem.
Ook hoor ik, dat je hiervoor wel een broodmandje met hoes kunt gebruiken. Ik ben nog aan het zoeken en twijfelen, en houd het zolang nog bij mijn vergiet-met-theedoek.

Zodra het deeg in mijn vergiet ligt, vouw ik nogmaals de zijkanten over elkaar heen. Hierdoor voel je het deeg op spanning komen. Nog lichtjes bestrooien met bloem, en dan laat je het weer 1,5_2 uur rusten op kamertemperatuur. Of, zoals ik het meestal doe, je zet het in de koelkast tot de volgende ochtend.

Laatste proofing

Eindelijk de oven in!

En dan is het eindelijk baking-time! Als ik wakker word, haal ik direct m’n deeg uit de koelkast en zet de oven aan op 230 graden om voor te verwarmen, met een (ovenbestendige) pan met deksel er in. Zodra de oven op temperatuur is, keer ik het deeg uit het vergiet om op een vel bakpapier en maak een mooie snede over de gehele lengte van het (bijna) brood. Dan laat ik het met bakpapier en al voorzichtig in de hete pan zakken, doe het deksel er weer op en zet het een half uur in de hete oven.

klaar voor het bakken!

Na dat half uur haal ik het deksel er af, en mag het brood nog 10-15 minuten bijkleuren op 200 graden.  Als je op dat moment geen zin krijgt in vers brood, dan ben je niet meer te redden wat mij betreft, want serieus, het hele huis ruikt dan zó lekker naar vers gebakken brood!

Het eindresultaat: verser dan vers!

Maar ook nu moet je echt nog even geduld blijven uitoefenen, ga eerst maar even een wandeling maken, of een uurtje aan het werk, of even lezen… Wat je ook doet, snijdt alsjeblieft niet direct het nog hete brood aan. Dan droogt het namelijk extreem snel uit. Dit is dus echt serieus de moeilijkste fase in het broodbakken hier in huis. Maar zodra het dan wel goed is afgekoeld, snijden we er met plezier onze plakken brood van.

Puur genieten dit, echt!

eindresultaat

Tic, ontspanning, of toch hobby?

Tja, het is zeker een vorm van ontspanning en je kunt het absoluut ook als hobby zien. En toch zie ik het zelf als een tic. Zolang ik (merendeel van de tijd) vanuit huis werk, kan ik dit doen. Zodra ik dagelijks op kantoor werk, kan ik dit alleen nog in het weekend doen. En heel eerlijk heb ik op dit moment geen idee of ik dan wel zin heb om brood te bakken. Maar tot dat moment daar is, wordt deze tic bij mijn familie in elk geval enorm toegejuicht Ze genieten net zo van het eten van het verse brood, als ik er van geniet al tijdens de hele voorbereiding. Waar ik zo blij van wordt? De rust, de ontspanning die het mij geeft. Met de meeste dingen die ik doe (werk, hardlopen, krachttraining) heb ik te maken met tijd als factor van snelheid. Dit brood wordt het lekkerst als je het de tijd gunt in het hele proces. Je kunt het ook zien als de ultieme vorm van “slow-cooking” volgens mij hihi…

Welke hobby, activiteit of zelfs tic heb jij sinds de Corona-crisis is begonnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.