Lopen als een kievit

Een week of twee geleden kreeg ik een heel leuke mail van de organisatie van de Strongsiterrun (SSR): in samenwerking met Kievit Sport boden ze de deelneemsters van de SSR aan om een gratis loopanalyse te laten doen.
Met de SSR èn de marathon in het achterhoofd, is dat natuurlijk een prima plan!

Kievit Sport
pand van Medisch Centrum De Kievit, o.a. Kievit Sport

En zo ging ik zaterdag 25 juni naar Hengelo in mijn hardloopkleding. Laat maar komen!
Eenmaal daar ontdekte ik 1 (best wel cruciale) fout: ik had mijn oude loopschoenen thuis laten staan! Oeps… Het slijtagepatroon kon dus niet bestudeerd worden… STOM! Want ook daar valt al veel aan af te lezen… Voor de volledigheid heb ik alsnog foto’s gemaakt om hier in elk geval te tonen wat je kunt zien aan de schoenen.

Zoals je vast wel kunt zien, zit er best wat slijtage aan de buitenkant van de hak en onder de voorvoet aan de kant van de grote teen. Dit is een heel normaal slijtagepatroon: afwikkeling in de volgorde: hak, buitenkant voet, bal van de voet, grote teen. De slijtage van de zool zegt veel over hoe iemand loopt. Deze schoenen hebben hun beste tijd gehad, ze hebben ca 800km hun diensten bewezen. Nu gebruik ik ze nog voor de baantrainingen en ik zal ze nog bewaren tot de SSR. Of ik ze dan zal dragen, of dat ik toch voor m’n trailschoenen ga, laat ik afhangen van het moment. Ik heb intussen al 300km op andere schoenen gelopen, dat zijn mijn “lange-afstand-schoenen”. De schoenen die ik aanhad tijdens de analyse, zijn m’n nieuwste schoenen. Hier heb ik nog maar 5km op gelopen, deze zal ik dus rustig gaan inlopen de komende tijd.

Na een korte uitleg van Victor, kreeg ik reflecterende bolletjes (markers) op mijn heupen, knieën en onderkant van mijn schenen en mocht ik op de loopband. Eenmaal op gang, werd er een filmpje gemaakt, gecontroleerd en vervolgens gingen we die samen bestuderen en analyseren.
Wat ik zelf al voelde, klopte wel: op de loopband heb ik geen haklanding, maar land ik volledig op mijn midden-/voorvoet. Dit komt enerzijds door het feit dat ik op de loopband liep, anderzijds door het tempo. Hoe sneller ik loop, hoe meer ik richting middenvoets-/voorvoetslanding ga.


Ook was in de slowmotion heel goed te zien, dat ik met mijn linker enkel naar binnen buig bij de landing (pronatie) en dat ik dat veel minder doe met mijn rechter enkel. De mate waarin ik proneer, is wel dusdanig dat een antipronatieschoen de meest logische keuze lijkt.


En toch loop ik op neutrale (stabiele) schoenen! De verklaring die ze mij hiervoor gaven was even simpel als logisch: op het beeld is goed te zien, dat ik vanuit mijn heupen mijn lichaam goed recht hou, ik corrigeer die pronatie dus zelf. Fijn om ook dat bevestigd te zien. Nu snap ik ook heel goed, waarom ik destijds met mijn antipronatieschoenen juist last kreeg van mijn schenen en knieën!

Vervolgens gingen we door, in dit geval met de podotherapeut Guido. Hij maakte een druk-scan van mijn voeten: zowel statisch (stilstaan op de “druk-plaat”) als dynamisch (over de plaat heen wandelen) om zo te kunnen zien waar de druk onder mijn voeten het grootst is.


Als pedicure maak ik zelf ook dit soort afdrukken, maar dan gewoon met een vel papier op een inktbed. Dan is dit toch nog net wat mooier om te zien met al die kleurtjes! hihi… Duidelijk komt hier naar voren, dat ik de meeste druk uitoefen midden onder mijn hak, en onder de bal van mijn voet. De podotherapeut kan door middel van een zooltje die druk wat verdelen. Daarvoor hoeven er nog geen klachten te zijn, zoiets kan ook preventief gedaan worden. Er zijn speciale sportzooltjes, die wat flexibeler zijn dan zolen voor gewone schoenen.
Erg fijn om te weten, maar ik vind het voor mij niet aan de orde, in elk geval nu niet.

 

Al met al was het een zeer verhelderende analyse. Voor mij was dit vooral een bevestiging van wat ik zelf al wist of in elk geval verwachtte. Ook de uitleg bij de beelden was zeer duidelijk, en ik vond het fascinerend om te zien. Zo’n uitgebreide analyse had ik nog niet eerder gehad. Top!

Speciale dank gaat uit naar Victor die mij de videobeelden van de analyse heeft gestuurd, en foto’s heeft gemaakt terwijl ik liep!

Hieronder zie je een kleine compilatie van de analyse, gevolgd door de voetscan.

Zelf ook een loopanalayse laten doen? Ik deed dit bij Kieviet Sport in Hengelo (Ov)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.