Recept: kip op blik

De wat? Kip op blik? Dit recept is heerlijk als je een barbecue hebt met een redelijk hoog deksel. Zelf maken wij dit op onze gasbarbecue. En nu het ook nog eens heerlijk nazomerweer is, vinden wij het een perfect excuus om dit weekend de barbecue weer lekker aan te doen. Het heeft even (garings)tijd nodig, maar het is ontzettend lekker! En zoals je vast wel zult begrijpen, ook nog eens heel eenvoudig te maken. Want ja, ik houd van eenvoud!

Vele variaties zijn er mogelijk…

Benodigdheden, voor 1 kip:

  • Uiteraard 1 hele kip, er van uitgaand dat je van een flinke portie houdt als volwassene, zou ik kiezen voor 1 kip per 2 volwassenen en 1 jong kind.
  • 1 blik bier van 0,33cl. Het liefst kies ik voor een wat “smaakvoller” bier, zoals een bruin bier of een bokbier. Maar dat moet je maar net kunnen vinden bij de winkel van jouw keuze.
  • 1 lek-schaal. Dit om te voorkomen dat vet in het vuur druipt en daardoor de kip gaat verbranden.
  • kruiden om de kip mee in te wrijven

Voorbereiding

Wrijf de kip in met een mengsel van kruiden. Je kunt de standaard kipkruiden kiezen, maar ook zelf een mengsel maken. Hou je van pittig? Doe dan lekker een beetje cayennepeper in je kruidenmengsel. Heb je liever wat zoet? Een beetje (basterd)suiker kan er prima door!

Giet de helft van het bier uit het blikje, bijvoorbeeld in een glas of maatbeker. Jammer maar helaas, niet bedoeld om zelf op te drinken! 😉 Haal de bovenkant van het blikje af met een blikopener. In het blikje kun je lekker een takje tijm, rozemarijn, gekneusd teentje knoflook doen… Variaties genoeg!

Zet de kip op het blik. Dit kan even een lastig karweitje zijn, je wil het blikje niet schuin houden! En die randjes zijn nu wel heel scherp. Als de kip op het blikje staat, kun je de pootjes zo positioneren dat ze mooi in balans  staat.

Bereiding:

Verwarm de barbecue, tot deze ongeveer 200 graden is. Zet de kip(pen) met hun lekbakjes op het rooster van de hete bbq. Giet ongeveer de helft van het bewaarde bier in de lekbak, zodat dit lekker kan verdampen. Doe de bbq dicht en wacht…

Zo nu en dan even checken, de temperatuur moet niet veel hoger dan 200 graden worden. Is het vocht in de bakjes al flink aan het verdampen? Giet dan lekker wat extra bier over de kip. Na 50-60 minuten (afhankelijk van de grootte van de kip) zijn ze gaar. Globaal moet je ongeveer uitgaan van 50 minuten voor een kip van 1 kilo, dus ca 5 minuten per 100g.

Om het blikje weer uit de kip te halen, kun je het beste een goede vleestang gebruiken, het blikje is natuurlijk loeiheet! En ook nu weer: probeer het blikje recht te houden. Als het goed is, zit er namelijk nog best veel vocht in. Een andere methode is, om met een vleesschaar de kip van het blikje af te knippen (als je begrijpt wat ik bedoel).

Deze kip is heerlijk met bijvoorbeeld stokbrood en salade als je een zomers tintje wilt, maar het is ook erg lekker met bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes en diverse groente. Of rijst met roerbakgroente, of…
Kortom: Het meest veelzijdige stukje vlees! 😉

Eet smakelijk!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.