Zeg maar dáág tegen die halve marathon…

Ik riep twee weken geleden nog, dat de halve marathon van Eindhoven op mijn planning staat voor oktober. Nu is het allemaal anders en staat er een grote streep door. Die halve zit er niet in voor mij. Wat ik omschreef als “vervelende spierpijn in mijn kuit”, bleek toch iets anders te zijn…

Even een terugblik

Het is donderdag, 20 september. Zoals elke week, sta ik ook nu weer te popelen om met de groep te trainen. Intensieve intervals staan op het programma: 6×300 en 6×200 meter. Bij de 6e keer 300 meter trekt mijn linkerkuit in no-time samen en voelt keihard aan. Hm… kramp dus. Hoe dan? Drie dagen voor de Dam tot Damloop, kon niet slechter! Vrijdagmiddag lig ik al op de behandeltafel bij de fysio, die mijn kuiten (ook rechts staat behoorlijk strak) weer los masseert. Wie ooit zegt, dat een sportmassage fijn is, think again! AU… Hoewel het naderhand wel veel beter was. De Damloop heb ik gedaan, op duurlooptempo. Het weer was vreselijk, het gezelschap goed. Mijn linkerkuit was nog wel erg gevoelig, maar ja, dat is wel logisch, toch?  De twee weken die daar op volgden, schoot het niet echt op, mijn kuit bleef irriteren…

Beslissings-rondje

En zo ging ik afgelopen zondag vol goede moed op pad voor een testrun. Hoe zou mijn kuit zich gedragen? Ik had een duidelijke afspraak met mijzelf: Als het goed aanvoelt, maak ik er een fijne laatste duurloop van voor Eindhoven, Een uur, anderhalf uur… Prima toch? Mocht het niet goed aanvoelen, dan kap ik de run af en neem de kortste weg naar huis. Balend als een stekker stond ik 20 minuten later weer thuis. Mijn kuit blijft enorm “zwaar” aanvoelen, met een gevoelige plek. Nee, de halve marathon moet ik niet willen over een week. Ik stuur mijn trainer een appje dat ik Eindhoven volgens mij maar moet skippen. Zijn reactie? “verstandig”
Oeh, I sometimes hate that word! Maar ja, verstandig zijn is nu wel het beste.

Bevestiging van de fysio

Als ik dinsdag weer bij de fysio ben, wordt hij helemaal niet blij van de aanhoudende irritatie/pijn in mijn kuit en besluit alsnog een echo te maken. Op deze echo zien we duidelijk een scheurtje zitten in de kuitspier. Mijn beslissing om niet te lopen in Eindhoven was dus de enige juiste. Daarnaast krijg ik nu het advies om nu eerst een week volledige looprust te houden. Wel mag ik zwemmen of fietsen. Daarnaast heb ik oefeningen meegekregen om andere spiergroepen te versterken, die ik eigenlijk sinds ik begon met hardlopen nooit echt fatsoenlijk heb getraind. Ik wil hiermee aangeven, dat je als hardloper dus eigenlijk echt wel spieroefeningen moet doen, wil je de kans op blessures minimaliseren. Bij mij heeft het dus vier jaar geduurd voor mijn eigenwijsheid (laat mij maar lekker lopen) zich nu tegen mij keert.

Hoe nu verder?

Ik zal braaf de oefeningen doen, en mijn best doen ze tot een gewoonte te maken zodat ik ze zal blijven doen om sterker terug te komen en dan ook sterk te blijven. Dat zwemmen heb ik direct gedaan geprobeerd. Een half uur heb ik gezwommen, in schoolslag. Het was wel fijn om te doen hoor! Ik had een baan voor mij alleen en kon lekker in mijn eigen tempo m’n baantjes trekken. Dat zowel links als rechts jongemannen mij keer op keer voorbij zoefden in een soepele borstcrawl, wekte wel enige jaloezie… Ik wilde dat ik ook de borstcrawl kon, zonder na twee halen al het gevoel te hebben dat ik een zinkende baksteen ben! Wie weet, ooit…

Het fietsen zal ik ook weer oppakken, hetzij buiten, hetzij op de Tacx. Mijn conditie wil ik natuurlijk wel zo goed mogelijk vasthouden. Over iets meer dan 3 weken staat het Berenloopweekend op het programma, en mijn doel is wel om daar pijnvrij aan de start te kunnen verschijnen! Als ik dat voor elkaar kan krijgen door nu zoveel mogelijk rust af te wisselen met cross-training, dan ben ik een blij mens hoor, dat eerste weekend van november!

Dus, kort gezegd… Mijn “op de planning voor oktober” is gewijzigd. Eerst was het nog mijn doel om een PR-aanval te doen op de halve marathon in Eindhoven, nu is het enige wat telt herstellen van die spierscheuring.

I’ll be back stronger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.