Waarom ik train bij de atletiek?

Vier jaar alweer, sinds ik lid werd van de atletiek. In die vier jaar heb ik enorm veel meegemaakt, ben gegroeid van een 5-kilometer loopster tot (drievoudig) marathoner. Maar waarom werd ik in de eerste plaats sowieso lid? Lopen kun je toch juist als één van de weinige sporten prima alleen?

Ik ben eind 2012, na een zware hersenschudding, voor de derde keer begonnen met hardlopen. De podcasts van Evy hielpen mij om op te bouwen van nul naar een half uur aaneengesloten lopen. En dat drie keer scheepsrecht is, bleek wel: In het voorjaar van 2014 liep ik in Enschede mijn allereerste 10 kilometer wedstrijd! Die zomer genoot ik iets teveel van het “goede leven” en heb ik twee maanden m’n loopschoenen vergeten. Om toch een beetje getraind aan de start van de Diepe Hel Holterbergloop te staan (5 mijl destijds), volgde ik een clinic. Deze werd gegeven door Pieter, van ASV Atletics. Het enthousiasme dat hij heeft, werkte enorm aanstekelijk. Zo aanstekelijk, dat we met vrijwel alle deelnemers van deze clinic lid werden van Atletics en er de nieuwe “donderdag-groep” ontstond. Techniek, rompsatbiliteit, loopscholing… het komt allemaal aan bod tijdens deze trainingen.

Schema’s, trainingen en plezier

Pieter maakte voor mij een op maat gemaakt schema, en wat ik niet voor mogelijk had gehouden werd waar: ik liep in juni 2015 mijn eerste halve marathon! Jeetje wat zwaar, en wat ver ook eigenlijk. Intussen bleven de trainingen op de donderdag geweldig om te doen. De ene keer op de baan, waar we intervaltrainingen doen. De andere keer op de flanken van de Sallandse Heuvelrug. Maar altijd de uitdaging om net even een stapje extra te zetten. Bovendien is onze groep heerlijk gemengd: van enorm snelle jelle’s tot de goedwillende niet-zo-snelle-jelle’s waar ik er eentje van ben. Wat ik zo waardeer aan onze groep? Ik liep afgelopen april mijn marathon in 4:51, waar ik zelf wel heel blij mee was en ben natuurlijk. Als je dan complimenten krijgt van lopers, die zelf 3:15-3:30 lopen op een marathon, is dat wel gaaf.

We lopen allemaal voor ons plezier en hebben allemaal onze eigen wensen en doelen. We weten van elkaar redelijk goed welke tijden en tempo’s onze persoonlijke uitdaging zijn. Wordt zo’n uitdaging gehaald, bijvoorbeeld een PR verbroken of “langste afstand ooit” gelopen, dan zijn we natuurlijk enorm blij voor diegene. En ja, dat is gemeende blijdschap. Om die blijdschap nog meer met elkaar te delen, spreken we met enige regelmaat met een aantal lopers af, om samen een langzame duurloop te doen. Al kletsend vliegt de tijd en ben je zo weer anderhalf tot twee uur verder. Of je pauzeert onderweg even voor een (soms hilarisch) fotomomentje…

Ultieme verbondenheid

Maar wat toch veruit het leukste is aan onze groep? Het jaarlijks terugkerende weekendje weg! We noemen het ons trainingskamp, zodat we het prima kunnen verantwoorden tegenover het thuisfront. 😉 In 2016 gingen we voor het eerst “op kamp”, naar Ameland. Vrijdag heen, zondag terug. Dit was zo goed bevallen en zo gezellig, dat we in 2017 naar Schiermonnikoog gingen en in 2018 naar Egmond aan Zee. Vaste waarden in dit weekend zijn bijvoorbeeld de avondwandeling op vrijdag, fartlektraining op de zaterdagochtend en een lange duurloop op zondag. Die duurloop doen we altijd in een paar groepen: Verschillende tempo’s en afstanden zodat er ook hier voor elk wat wils is. Een impressie van ons weekend Ameland kun je hier lezen.

Tot zover het loopgedeelte van dit weekend… op de zaterdagmiddag gaan we heerlijk de omgeving verkennen, lekker niets doen, fietsen huren, zwemmen… Noem maar op! En als we dan zaterdagavond ons hebben klem gegeten in de heerlijke barbecue, is het tijd voor de pubquiz. En nee, we drinken echt niet alleen maar water en sportdrank tijdens zo’n weekend 😉

Het enige “probleem” wat we hebben, is dat dit trainingskampweekend  nogal in trek is bij de lopers die training hebben van Pieter op de woensdag, donderdag en vrijdag… Dan heb je het over ongeveer 200 potentiële deelnemers! Zie maar eens een accommodatie te vinden voor 50-80 personen, in een uitdagende (loop)omgeving zonder dat je direct de hoofdprijs betaalt. Want ja, gebleken is al wel de afgelopen drie jaar, dat er ongeveer 55-60 deelnemers te verwachten zijn. Complimenten dan ook voor het vaste groepje organisatoren, die het heel knap voor elkaar weten te krijgen ons nu voor de vierde keer op rij een mooie uitdaging te presenteren.

Wat staat er op het programma?

Afgelopen week presenteerde de organisatie de plannen voor 2019. Na 2 eilanden en een kust-plaats, gaan we komend jaar weer de duinen in, maar dan zonder zee. We gaan dan naar Noord-Brabant, waar we mogen gaan spelen in de zandbak die “Loonse en Drunense Duinen” heet. Ja, dat lopen zal zwaar worden. Ja, ik zal dat zand ettelijke keren vervloeken (ik ken mezelf). En ja, het zal ongetwijfeld weer een fantastisch weekend gaan worden. Het enige probleem? Eigenlijk moet ik daarna een dag of twee vrij nemen, om bij te tanken. De late avondgesprekken, de korte nachten op een slaapzaal in een stapelbed, m’n “foodbelly”, afgetopt met een lekker wijntje (of 2, of 3…)
Wie had het ook al weer over een trainingskamp? Ik zou zeggen: Schoolreisje voor volwassenen!

Ik hou van “mijn” atletiek groep

De donderdagavond is zoveel mogelijk geblocked in mijn agenda, dan mag ik weer anderhalf uur afzien, lachen, klieren en peentjes zweten tijdens de training op de atletiek baan (of als het ‘s avonds licht is, in het bos). Hoewel we allemaal verschillend zijn, hebben we in elk geval één ding gemeen: onze liefde voor het hardlopen! En dat komt alleen maar sterker naar voren tijdens zo’n trainingskampweekend. I’m lovin’it! Oh wacht, da’s weer wat anders. Jammie… Prima plan om dat trainingsweekend mee af te sluiten! 😉

Train jij alleen, of ook bij een (atletiek)groep?

2 reacties op “Waarom ik train bij de atletiek?

  1. Ik train ook bij een atletiekgroep, erg leuk! Ook voor dezelfde redenen. Al veel leuke mensen leren kennen, alleen helaas geen “kamp” bij ons.
    Superleuk dat je naar de Loonse en Drunense duinen gaat, dat is bij mij in de achtertuin 😉
    Hier trainen wij wekelijks Heerlijk! Wel soms afzien, maar je wordt er echt sterk van.

    1. Ik heb wat mooie (drone) beelden gezien van die duinen… ziet er inderdaad prachtig maar zwaar uit. Dat weekend wordt door een groepje enthousiastelingen georganiseerd (5 lopers en onze trainer). Wat let je, om ook zoiets te organiseren met je “eigen” loopgroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.