#NicRunsRoffa, nog 1 week!

Aaahhhh… nog maar 1 week tot ik in Rotterdam dat pleuris end mag gaan lopen! Het grote werk is gedaan, de taper periode is begonnen… En daarmee ook de bizarre gedachtenkronkels en de taper-gekte!
Heb ik genoeg getraind? Ben ik er klaar voor? Wat voel ik toch in m’n hamstring/knie/quads/enkel… (doorstrepen wat niet van toepassing is šŸ˜‰ ) Gelukkig zijn dat alleen maar kleine “speldenprikjes” op de pijnschaal, om mij even te laten weten dat die spieren echt wel hun best hebben gedaan in de voorbereiding en nu eindelijk rust krijgen om echt goed te herstellen en hopelijk nog sterker te worden.

Daarnaast is mijn buik de afgelopen maanden “verre van” mijn beste vriend geweest en heb ik, veel te laat natuurlijk, ruim twee weken geleden eindelijk actie ondernomen. Na het bloedprikken bij de huisarts, wat een keurig resultaat gaf, heb ik contact gezocht met een diĆ«tiste om samen verder te gaan zoeken. Want die buikpijn, kramp en andere gerelateerde klachten komen toch ergens vandaan?
Ik ben nu een week bezig met het “fodmap-dieet”. Ik heb een lijst, waarop in twee kolommen allerlei producten op staan. Alles in de groene kolom mag ik hebben, in de rode kolom staan de no-go producten. Op deze manier elimineer ik alles wat bekend staat als “trigger”. Dit moet ik zes weken volhouden, tot mijn volgende afspraak bij haar. Dan gaan we verder kijken, en per trigger-soort weer producten toevoegen om te kijken waar ik dan zo op reageer. Eigenlijk is het dus een eliminatie-herintroductie dieet.
Groot nadeel: in de rode lijst staan bijvoorbeeld ook bieten, uien en knoflook! Ik gebruik zĆ³ vaak ui en knoflook bij mijn maaltijden… En bieten? Tja, de dagen voor de marathon drink ik echt wel m’n dagelijkse bietensap hoor!
Verder probeer ik de richtlijnen zo strikt mogelijk op te volgen.
Nu na 1 week, heb ik in elk geval niet Ć©Ć©n keer meer buikpijn gehad! Ook heb ik het gevoel dat ik meer energie heb, ik lijk de “deken van vermoeidheid” van de afgelopen maanden van me af te hebben gegooid. Maar komt dit door mijn voeding, of wellicht door het schitterende lenteweer van de afgelopen dagen? Of misschien een combinatie… We zullen zien!


En mijn trainingen? De laatste lange duurloop van 32 km ging best lekker. Ik was nog maar 2 dagen bezig met m’n voeding, maar was heel blij dat ik pas na een halve marathon even bij een boerderij hoefde aan te bellen voor een pitstop. De buikpijn en kramp was wel aanwezig, maar veel minder op de voorgrond gelukkig! Ik oefende deze lange duurloop met het eten van zelfgemaakte sportrepen, maar dat was wel heel lastig! Kauwen, slikken, ademen en blijven hardlopen gaan bij mij niet goed samen… Toch vloeibaar dus tijdens de marathon! Ook heb ik het idee dat ik er niet genoeg energie uit haalde en was ik doodmoe toen we klaar waren. Maar hey, het was wel de laatste dertiger!


Afgelopen weekend stond er een “snelle tien km” in mijn schema. Helaas was er geen 10 km-wedstrijd hier in de buurt, zodat ik in mijn eentje op pad ging… wel in mijn beloved marathon shirt dat ik deze week binnen gekregen heb! 
Ik had een route bedacht, waarbij ik maar 1 kruising tegenkwam, een heen-en-weertje naar het volgende dorp en weer terug. In de derde kilometer kwam ik langs recreatiepark Het Lageveld, waar ik toch even het toiletgebouw bezocht. Echt buikpijn of kramp had ik niet, wel het gevoel “niet mee blijven lopen”. Ik heb hier 2 minuten mee “verloren”. Mijn bruto tijd was 1:03:56 wat ik al niet slecht vind! Ik heb altijd moeite mezelf te pushen als ik alleen loop. In een wedstrijd is het toch anders… Bij het uploaden naar Strava zag ik dat de “stilstand-tijd” er af gehaald werd, en dat bleek een tijd van 1:01:49 op te leveren. Als ik dat in een wedstrijd weet te realiseren, verbeter ik mijn officiĆ«le PR op een 10km gewoon met 41 seconden! Jep, mijn volgende doel dus! hihi…


Verder deed ik het al best rustig aan deze eerste taperweek, ook op de baan is nu het “echte werk” gedaan. Afgelopen donderdag de laatste lange intervallen, en ze fijn weten uit te lopen! 6×1000 in 6:00 was het doel. De eerste 5 wist ik te lopen in 5:57-5:59, de laatste werd 5:53 (iets met een eindsprintje…)


Dit weekend nog 2 sportieve bezigheden voor mij!
Zaterdag ga ik naar Amsterdam voor een evenement bij Bounz, in de categorie “ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan” zoals Pipi Langkous al zei… Hier zul je binnenkort wel meer over zien/lezen op mijn instagram en/of hier op mijn blog.
En dan zondag m’n laatste duurloop, die “slechts” 14 kilometer zal zijn. hihi wat klinkt dat weinig na al die duurlopen van minimaal een halve marathon!

Ik blijf ook flink oefenen en puzzelen met m’n eten, het is echt wel wennen hoor! Ik ken die rode en groene lijst echt niet uit mijn hoofd, dus moet ik regelmatig nog even checken hoe het ook al weer zit. En ja, ik ga gewoon koolhydraten stapelen eind van de week hoor, alleen zijn de ingrediĆ«nten iets anders dit keer. Denk aan boekweitmeel ipv tarwemeel voor pannenkoeken, puur speltbrood ipv tarwebrood…

Ik ben ook van plan om mijn eigen sportdrank te laten plaatsen bij de diverse verzorgingsposten in Rotterdam. Heeft iemand daar ervaring mee? Nog tips?

Rotterdam, I’m coming for ya!

4 reacties op “#NicRunsRoffa, nog 1 week!

  1. Hoi Nicole wat betreft het plaatsen van sportdrank in Rotterdam: ik weet niet of dat lukt. Kijk ff op de website. En.. maak je vooral geen zorgen: jij gaat met je motivatie en doorzettingsvermogen altijd die finish halen en ongelooflijk genieten. Ik volg je op de app en misschien ga ik nog wel naar Rdam. Succes! Groetjes Peter

    1. Dank je Peter, de tapercrazies zijn in volle hevigheid aanwezig nu hoor… vooral nu het weer zo fantastisch is, kriebelt het heel erg om “even” lekker een uurtje of twee te gaan dwalen door de bossen, over de Sallandse Heuvelrug…
      toch maar niet hihi…
      Wie weet tot zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.