Landalloop 2016

Zaterdag liep ik de Landalloop, dit keer al weer mijn derde deelname! Drie jaar geleden was dit mijn allereerste wedstrijd, en sindsdien is het min of meer een traditie geworden voor mij om hier aan mee te doen.
Het parcours is deels verhard, deels gaat het over bospaadjes met wat hoogtemeters. Door deze combinatie markeert het voor mij de afsluiting van het cross-seizoen en het begin van het weg-seizoen.

Na al die lange duurlopen, Sallandtrail en mijn trainingen voor de halve marathon in Enschede medio april, stond ik dus aan de start voor een “klein” wedstrijdje over 5,4 km.

Het was prachtig weer, lekker warm! Waar ik donderdagavond bij de baantraining nog mijn wintertight aan had, stond ik vandaag aan de start in korte broek en t-shirt! hihi… Hoe snel kan het gaan in Nederland…

Met een groepje van ca 15 lopers deden we gezamenlijk een warming up, om ons vervolgens klaar te maken voor de race.

Voor de start kwam onze trainer nog even bij ons, en drukte ons op het hart om de race goed in te delen: niet te snel starten, zodat je na “het rondje park” van 1 km nog over hebt als je het bos in duikt.

20160326_115228

En dan valt het startschot…

We zijn weg, het gaat hard! Al na een paar honderd meter heb ik door dat ik te snel loop, en hoor velen om mij heen ook zeggen “ik ga te hard”… Maar het gekke is, dat geen van ons het tempo liet zakken. Over het Landal-park, leuke lus van 1 km weer langs start/finish en vervolgens na 1 km linksaf, het bos in.

IMG_2003
Oef, mijn adem en hartslag zitten wel heel hoog! O jee, niet nu al, ik weet wat we nog gaan krijgen! Na 2 km ging ik toch maar even 20 seconden wandelen, in de hoop mijn adem en hartslag iets naar beneden te krijgen. Ook mijn tempo heb ik een stuk naar beneden bijgesteld.

Na 3,5 km hebben we het laatste serieuze klimmetje via een single track, om uit te komen bij een fietspad waar ook een waterpost staat. Toch maar even een bekertje aangepakt, 1 slokje en m’n handen lekker nat gemaakt. Jeetje, wat heb ik het warm!

Fietspad naar beneden, weer omhoog… En weer linksaf, het volgende fietspad. Hier zit een heerlijk lange afdaling. Rustig mijn paslengte vergroten, iets naar voren hellen… Beetje bij beetje versnellen, adem controleren…

Nog een klein lusje door het bos, een paar honderd meter. Het gaat toch best wel goed, ondanks dat mijn adem vrij hoog blijft. Het bos uit, het laatste rechte stuk op, nog maar 500 meter! Kom op, nog een beetje gas geven! Ik heb al lang niet meer op mijn horloge gekeken. Ik had het best zwaar, en betwijfelde of ik überhaupt mijn 35:02 van vorig jaar zou kunnen verbeteren.

Er lopen 3 mensen in zwarte t-shirts voor mij, mooi richtpunt! Dan hoor ik ineens mijn trainer van de zijkant roepen: “goed zo Nicole, nog even aanzetten, ga er naar toe!” Ja, dat probeer ik, en ik kom ook dichterbij. Maar dan is daar al de finish!

IMG_2007

Ik zie de klok boven de finish, en zie daar 34:11! Huh? Dit kan niet waar zijn!
Ja, ook mijn horloge geeft een vergelijkbare tijd, namelijk 34:08. Wat?!!?? Heb ik dan toch bijna een minuut van mijn tijd van vorig jaar afgesnoept? Hoe dan? Ik vond het zo zwaar! En dat terwijl het “maar” ruim 5 km is, en ik ook halve marathons kan lopen?
Uiteindelijk zie ik, dat mijn nettotijd 34:06 is in de uitslagen. Alsnog heel blij en voldaan zit ik thuis na te genieten op de bank.

Maar waarom vond ik het onderweg dan zo moeizaam gaan? Als ik mijn horloge synchroniseer wordt het me al snel duidelijk: De eerste kilometer liep ik zó hard, dat ik daar mijn allersnelste kilometer “ooit” heb gelopen! Tja… Dat is natuurlijk niet handig als je er nog 4,4 te gaan hebt! Ik kan er wel om lachen, dit is dus typisch een “beginnersfout”, die ik ook na 3 jaar nog steeds maak. Ik ben dus gewoon een beginner! hihi… What’s new?

Leermomentje, en gewoon weer doorgaan! Wie weet lukt het volgend jaar weer wat beter? We zullen zien…

Nog teruglezen hoe ik de vorige edities heb ervaren?

Voor 2014 kun je hier klikken

voor 2015 klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.