Marathon weekend Rotterdam 2018!

Het is vrijdag, 6 april. Het marathon weekend staat voor de deur! Hoewel ik er heel veel zin in heb, word ik ook wel redelijk gefrustreerd en gek van mijzelf. De afgelopen dagen ben ik nog volop aan het werk geweest in de praktijk, nu heb ik echt vrij en doe ik helemaal niets. Dat is moeilijk! Mijn benen zijn onrustig en tintelen. Voel ik nu een pijntje in mijn knie? En wat is dat in mijn bil? Ooohhhh…. de tapercrazies draaien overuren!

Weekend voorbereiding

Ik ga morgen (zaterdag dus) al naar Rotterdam toe. Het is zo’n mooi spektakel, zoveel gezelligheid… Dit betekent wel, dat ik niet alleen mijn marathon-kleding moet klaarleggen, maar ook slaapspullen. Ik blijf weer slapen bij Patricia. Ze woont lekker in de buurt, dat scheelt enorm op de zondagochtend! Maar ja, ik loop ook zaterdagmiddag de AD Cityrun, als warming-up voor de marathon, dus een tweede setje loopkleding moet ook mee. Oh en vergeet vooral niet de gelletjes, mijn flipbelt, opladers, rietjes… Ik maak een heel lijstje zodat ik hopelijk niets essentieels ga vergeten.

Donderdagavond heb ik nog een laatste (lichte) training gehad op de baan. Daarna nog even overlegd met m’n trainer wat wijsheid is… We hadden vorige week een “strijdplan” bedacht, maar aangezien het toch (veel te) warm wordt, moet ik dat flink gaan aanpassen. De kilometertijden die we hadden bedacht, moet ik met 10-15 seconden verhogen. Alsnog is dat snel voor mij hoor! Maar goed, het weer is iets waar ik geen invloed op heb. Ik hoop alleen maar dat de echte “ellende” zoals ik die vorig jaar onderweg meemaakte, mij dit keer bespaard blijft.

Daar probeer ik zo goed mogelijk op in te spelen, door wat zouter te eten op zaterdag, en uiteraard enorm veel te drinken vooraf. Omdat de dames van Justkeeprunning bij het 29-kilometer punt staan, geef ik Patricia cola en Pombär chips mee. Die kan ze mij mooi aangeven daar! Even wat extra zout, en cola is gewoon zó fijn om even tussen al die gelletjes en sportdrank te drinken!

Volgen?

Er is een speciale app voor Android en iOS voor de marathon van Rotterdam. Mocht je mij willen volgen, dan kan dat via deze app. Je kunt mij vinden onder nummer F807. En nee, ik zal geen berichtjes lezen onderweg, maar vind het wel fantastisch om ze naderhand te kunnen teruglezen.

Mindf*ck

Nee, ik heb het niet over dat programma op televisie hoor, maar over mijn eigen mindf*ck… Mijn hersenen draaien overuren momenteel. Het ene moment kijk ik er enorm naar uit, het andere moment ploppen allerlei doemscenario’s op.

Ik weet dat ik beter voorbereid ben dan ooit. Ik heb goed getraind en ben veel sterker geworden. Ook de kilo’s die ik afgevallen ben, leveren een positieve bijdrage. Maar wat is nu mijn “ideale tempo”? Dat weet ik nu dus niet meer. Ja, ik ben sneller geworden. Maar hoeveel sneller? Op welk tempo zou ik de marathon kunnen uitlopen? Natuurlijk zal er een moment komen dat mijn benen pijn gaan doen, het blijft een pleuriseind! Maar dat moment heb ik liever pas na een kilometer of 35, en niet al bijvoorbeeld bij 20…

Die grens van 5 uur moet “gemakkelijk” haalbaar zijn. Lopers om mij heen bestoken mij met lieve woorden en geven stuk voor stuk aan dat ik echt wel véél sneller kan dan dat. Maar: hoeveel sneller dan? 10 minuten? 20 minuten zelfs? En zo zit ik dan weer te puzzelen met mogelijke scenario’s. Wat nu als ik X loop per km? Stel dat ik nog 5 seconden sneller kan per km? Ik word er gewoon gek van!

Er hangt niets af van die marathon. Ik hoef me niet te kwalificeren voor een WK, ik loop niet mee voor een podiumplek. De enige voor wie ik dit doe is voor mijzelf. En dus heb ik, heel fijn, die zelfopgelegde druk. Momenteel heb ik drie scenario’s. Het eerste: Uitlopen, genieten en in elk geval binnen de 5 uur blijven. Het tweede: De finishtijd die een van mijn Nijverdalse loopmaatjes in Berlijn 2016 liep als richttijd. En het derde: daar nog enkele minuten onder. Ik zie het als brons, zilver en goud voor mijzelf. Red ik het binnen de vijf uur? Dan mag ik tevreden zijn. Maar stel dat het me lukt een paar minuten onder die Berlijn-tijd te eindigen, dan denk ik dat ik een week, nee een maand lang op een roze wolk blijf zweven.

Weekend plannetjes

Ik ga zaterdag met de trein naar Rotterdam. Daar zal ik het startnummer voor de Cityrun gaan ophalen, gezellig even bijkletsen met Wendy en wellicht nog wat andere bekenden. Dan mag ik om 15:30 van start voor die wedstrijd. Ik zal deze niet als wedstrijd gaan lopen, maar op een rustig duurlooptempo. Het moet een “losloop-rondje” zijn. Maar hey, als je toch een rondje moet lopen, waarom dan niet eentje waarbij je een medaille kunt verdienen?

Vervolgens ga ik samen met Patricia weer terug naar het WTC voor een rondje over de expo, m’n naam opzoeken op de “grote muur”, onze startnummers voor zondag halen… En nu maar hopen dat ik morgenavond nog een beetje gezellig ben, als we samen met haar zus Rianne gaan eten (pasta, what else). En nu maar hopen dat ik zondag in elk geval weer lachend over die finish kan komen, net als vorig jaar.

Nu neem ik nog maar een flinke bidon met water, want hydrateren kun je leren! En straks eten we heerlijk tagliatelle… want tja, dat koolhydraat-stapelen moet je natuurlijk goed doen!  Ik zeg: proost, en eet smakelijk!

Oh en 1 ding kan ik me nu al op verheugen: Ik heb begin maart een leuke fles rode (eh… Rooise) wijn gekregen. Die gaat zondagavond ontkurkt worden hoor! Nogmaals: Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.